Header Image
Home / Mostenire culinara

Mostenire culinara

Mâncarea chinezească solidă se mănâncă cu bețișoare (de obicei din bambus) dintr-un vas mai adânc, iar cea lichidă cu o lingură cu fundul plat (de obicei din ceramică). Chinezii cosideră că este barbar a avea un cuțit la masă, din această cauză mâncărurile sunt preparate în bucățele mici, gata pentru a fi culese și mâncate.

Spre deosebire de mâncărurile vestice, unde proteina animală este principalul fel de mâncare, ingredientele principale dintr-o mâncare chinezească sunt carbohidrații (proveniți de ex. din orez, mantou sau tăiței). Mancarea chinezeasca din China insa e considerabil diferita.

   In primul rand ca o tara atat de mare are incredibil de multe regiuni si implicit stiluri de gatit: 

bucataria de vest (Sichuan) e iute si adesea afumata;

bucataria mandarina, de nord (Beijing), e mai grea si mai saraca in orez sau derivatiile sale (taitei);

bucataria de est (Shanghai) e mai usoara (mult peste si fructele de mare, ca si in sud) si mai dulceaga;

– iar bucataria de sud (cantoneza) se apropie cel mai mult de ce ajunge si pe la noi, cu sosuri mai dulci, mai acrisoare sau mai iuti si cu o varietate mare de tipuri de carne prajita (unul dintre secrete fiind stilul de prajit, fara prea multe grasimi, care face mancarea mai usoara decat in nord, spre exemplu, unde iernile mai grele cer mancaruri mai consistente).

Top